Články

Auta se na silnicích začnou vzájemně varovat
13. 03. 2024

Auta se na silnicích začnou vzájemně varovat

Dalším krokem na cestě k co nejmenšímu počtu obětí na silnicích a plynulému provozu jsou takzvané inteligentní dopravní systémy. Jsou to řešení, kdy auta komunikují s infrastrukturou kolem sebe, datovými centry i sama mezi sebou. Díky tomu mohou jejich řidiči získat cenné informace o dění v provozu. Automobilky tato řešení už pomalu začínají zavádět.

Více informací Auta se na silnicích začnou vzájemně varovat
Užitečný pomocník hlídá, aby dítě nevystoupilo pod auto
07. 12. 2023

Užitečný pomocník hlídá, aby dítě nevystoupilo pod auto

I tak rutinní záležitost jako vystupování z auta může být nebezpečná, ať už pro posádku, nebo třeba projíždějícího cyklistu. Obzvlášť, když do hry vstupují děti. Jeden ze zajímavých asistenčních systémů z posledních let tyto situace dokáže ohlídat.

Více informací Užitečný pomocník hlídá, aby dítě nevystoupilo pod auto
Měníte čelní okno? Pohlídejte si správnou kalibraci
23. 11. 2023

Měníte čelní okno? Pohlídejte si správnou kalibraci

Současná auta vybavená moderními asistenčními systémy často využívají kamery a další senzory za čelním oknem. Výměna poškozeného skla v takovém případě vyžaduje precizní přístup a servis by měl doložit, že nic nezanedbal. Řada lidí to ale neví.

Více informací Měníte čelní okno? Pohlídejte si správnou kalibraci
Řidiči neumí používat asistenty a zmatkují, varují odborníci
10. 11. 2023

Řidiči neumí používat asistenty a zmatkují, varují odborníci

V moderním autě s tuhou karoserií, řadou airbagů a chytrými asistenčními systémy je oproti starému vozu poloviční riziko, že dopravní nehoda skončí vážným zraněním, a pouze třetinová pravděpodobnost úmrtí. Jen málo řidičů ale ví, jaké technologie ve svém autě mají a jak se auto v krizové situaci zachová.

Více informací Řidiči neumí používat asistenty a zmatkují, varují odborníci
Spočítali jsme bezpečnostní systémy v autě. Jsou jich desítky!
26. 10. 2023

Spočítali jsme bezpečnostní systémy v autě. Jsou jich desítky!

Každý ví, že moderní vozy mají celou řadu asistenčních a bezpečnostních systémů, které mají za úkol zachraňovat životy, zdraví nebo alespoň plechy. Tipli byste si ale, kolik jich celkem je? A znáte je všechny? Podívejte se, s čím vším se můžete v současném autě seznámit.

Více informací Spočítali jsme bezpečnostní systémy v autě. Jsou jich desítky!
Nový bodový systém: Co vás připraví o řidičák?
05. 09. 2023

Nový bodový systém: Co vás připraví o řidičák?

Od ledna 2024 se změní výše pokut i přísnost trestů za velkou část dopravních přestupků. Jen výjimečně je postih menší, většinou se však zpřísnil. Největším strašákem je bezpochyby zákaz řízení, který řidičům nově hrozí třeba za nedodržení přikázaného směru.

Více informací Nový bodový systém: Co vás připraví o řidičák?
4 asistenční systémy, které musí mít bezpečné auto
15. 06. 2023

4 asistenční systémy, které musí mít bezpečné auto

Automobilky, a hlavně jejich technologičtí dodavatelé, neustále přicházejí s novými asistenčními a bezpečnostními systémy. Zdaleka ne všechny se prosadí, některé však mají tak velký přínos, že se stávají standardem a součástí testů organizací jako je evropský EuroNCAP, americký institut IIHS nebo JNCAP v Japonsku. A následně často i povinnou výbavou ze zákona.

Více informací 4 asistenční systémy, které musí mít bezpečné auto
Vycouvání z řady aut je stres. Pomáhají kamery a senzory
29. 03. 2023

Vycouvání z řady aut je stres. Pomáhají kamery a senzory

Je to situace, která připomíná loterii a nemá jednoduché řešení. Na jedné straně musí řidič při couvání z parkovacího místa dát ostatním přednost a případná nehoda bude jeho vina. Když ale vedle něj stojí třeba velké SUV a nemá nikoho k ruce, nezbývá mu, než vyjíždět naslepo. Místo ohleduplného přibrzdění se od projíždějících aut navíc často dočká klaksonu.

Více informací Vycouvání z řady aut je stres. Pomáhají kamery a senzory
Nouzové brzdění zabraňuje až polovině nehod, ukázala studie
22. 03. 2023

Nouzové brzdění zabraňuje až polovině nehod, ukázala studie

Auta vybavená autonomním nouzovým brzděním se ve srovnání s vozy bez tohoto systému výrazně vzácněji účastní dopravních nehod a jejich posádky častěji uniknou zranění. Tvrdí to autoři mimořádně rozsáhlé studie, která zkoumala dopravní nehody v letech 2015 až 2020.

Více informací Nouzové brzdění zabraňuje až polovině nehod, ukázala studie
Konec velkých techničáků, méně byrokracie. Přehled letošních novinek pro řidiče
01. 03. 2023

Konec velkých techničáků, méně byrokracie. Přehled letošních novinek pro řidiče

V průběhu roku 2023 postupně vejde v platnost velký balík změn v evidenci a registracích aut. Komunikace s úřady se zjednoduší majitelům nových, ojetých i historických vozů. První část novinek začala platit od 1. března, další bude následovat od 1. září a poslední přijde na řadu s koncem roku, od 1. ledna 2024. 

Více informací Konec velkých techničáků, méně byrokracie. Přehled letošních novinek pro řidiče
Automatické brzdění už je povinné. Má ho i vaše auto?
19. 02. 2023

Automatické brzdění už je povinné. Má ho i vaše auto?

Systém autonomního nouzového brzdění má za úkol předejít srážce s jiným autem, chodcem, cyklistou nebo jinou překážkou. Řidiče nejprve varuje zvukovou i grafickou signalizací, a pokud nereaguje, začne intenzivně brzdit, aktivuje výstražná světla nebo podle výbavy předepne bezpečnostní pásy a zatáhne všechna okna.

Více informací Automatické brzdění už je povinné. Má ho i vaše auto?
Proč vznikl projekt Testujeme asistenční systémy
01. 02. 2023

Proč vznikl projekt Testujeme asistenční systémy

Dnešní auta umí neskutečné věci. Když hrozí nehoda, sama zastaví nebo dokonce provedou vyhýbací manévr. Přivolají pomoc v nouzi. Nenechají vystoupit dítě do silnice, když zezadu jede auto. Poznají tmavě oblečeného chodce v noci. Vyrovnají smyk bez zásahu řidiče. Zabrání přejetí do protisměru. A spoustu dalšího. Asistenční systémy prokazatelně zachraňují spoustu životů. Jenže zároveň ne vždy fungují intuitivně a řada lidí jejich zásahy do řízení kategoricky odmítá.

Více informací Proč vznikl projekt Testujeme asistenční systémy
Co umí a jak funguje nouzové volání eCall
19. 01. 2023

Co umí a jak funguje nouzové volání eCall

Pokud se v moderním autě dostanete do nebezpečí, stačí jednoduše stisknout červeného tlačítko s nápisem SOS. Systém pojmenovaný eCall vás spojí s tísňovou linkou 112 a současně odešle data o voze. Při těžké dopravní nehodě pak umí automaticky přivolat záchranáře pomocí přesných GPS souřadnic.

Více informací Co umí a jak funguje nouzové volání eCall
Asistenční systémy vozidel a jejich funkce
01. 08. 2022

Asistenční systémy vozidel a jejich funkce

Bezpečnost silničního provozu se stává v posledních letech stále důležitější. Tomu jdou naproti i moderní technologie, respektive aktivní a pasivní bezpečnost vyvíjená speciálně pro použití v automobilovém průmyslu. Prvky pasivní bezpečnosti, přestože se neustále modernizují, mají svůj daný počet a málokdy zaznamenáme jejich nárůst. Na scénu však řadu let přichází mnoho prvků aktivní bezpečnosti, a to v různých podobách od různých výrobců a automobilek. Snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti silničního provozu však nezajistí pouze plně vybavené vozidlo moderní technikou. Lidský faktor bude ještě významnou dobu ovlivňovat bezpečnost silniční dopravy. I proto bychom měli věnovat pozornost moderním bezpečnostním systémům uvnitř vozidel z hlediska jejich funkcí a správného ovládání řidičem. Pro znázornění vývoje moderních technologií v automobilovém průmyslu jsou zásadní 4 zástupci prvků aktivní bezpečnosti vozidla: ABS, ESP, Front Assist a Lane Assist. 

Více informací Asistenční systémy vozidel a jejich funkce
Bezpečnostní pásy a jejich funkce
20. 07. 2022

Bezpečnostní pásy a jejich funkce

Bezpečností pásy patří k nejdůležitějším bezpečnostním prvkům automobilů. Řadí se mezi vnitřní prvky pasivní bezpečnosti vozidla, zajišťují ochranu posádky v případě nehody. Jejich cílem je udržet těla členů posádky na sedadlech a zabránit tak jejich nežádoucímu pohybu v původním směru a původní rychlostí jízdy vozidla při krizovém brzdění nebo nárazu. Nejznámější jsou tzv. tříbodové bezpečnostní pásy, které najdete na všech sedadlech současných sériových automobilů.

Více informací Bezpečnostní pásy a jejich funkce
Předchozí Stránka 1 z 2 Další